Visoke cijene električne energije i plina, ali i najave mogućih poremećaja u opskrbi plinom razlog su sve većih upita o mogućnostima primjene dizalica topline i u Hrvatskoj. No, osim razmjerno visokih cijena samih uređaja, ali i visokih troškova prilagodbe sustava grijanja u postojećim zgradama, dodatne poteškoće za potencijalne njihove korisnike u Hrvatskoj mogle bi predstavljati i nestašice uređaja na tržištu jer se sve više ljudi širom Europe okreće njihovoj primjeni. 

To bi bili neki od glavnih naglasaka 3. tematskog dana o dizalicama topline, stručnog skupa organizaciji Hrvatskog udruženja za dizalice topline koji je održan na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a okupio je projektante i predstavnike proizvođača termotehničke opreme iz cijele Hrvatske. 

Iako se često nazivaju rješenjem za grijanje i hlađenje budućnosti, dizalice topline su rješenje za sadašnjost. Naime, kako je to istaknula dr. sc. Marina Malinovec Puček iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, zahvaljujući njihovoj primjeni u cijelosti se mogu zadovoljiti zakonske odredbe prema kojima se 30% primarne energije u svim novim zgradama mora pokrivati iz obnovljivih izvora. Uz to, od 1. siječnja 2027. godine u Europi se uvodi novi tip zgrada - zgrade nulte emisije, koje za pokrivanje svojih energetskih potreba neće koristiti nikakva fosilna goriva. To će svakako značiti novi vjetar u leđa primjeni dizalica topline.

No, kada je riječ o privatnim investitorima, najviše se njih u Hrvatskoj ipak okreće jeftinijim izvedbama, a to su dizalice topline zrak - voda. S druge strane, u javnim, turističkim i industrijskim objektima sve je više dizalica topline voda - voda, istaknuo je prof. dr. sc. Tomislav Kurevija s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istodobno, kada se radi o postojećim obiteljskim kućama, modeliranja koja je proveo Igor Karačić iz tvrtke Eksperterm pokazuju kako u slučaju zadržavanja radijatorskog grijanja i sanaciju ovojnice zgrade, zamjena plinskog kotla dizalicom topline i u današnjim uvjetima cijena na tržištu energije i dalje nije isplativa!

Uz to, pokazana su iskustva iz Slovenije koja je, naravno, kao i u mnogim drugim područjima energetike, daleko ispred Hrvatske, a bilo je riječi i o primjeni dizalica topline i sunčanih elektrana u industriji. Konačno, predstavljeni su i zanimljivi projekti, između ostaloga i projekt EcoDT - 'Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom rashladnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača'.