Na ovotjednoj 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Krka jednoglasno je usvojen prijedlog Odluke o stjecanju poslovnih udjela u tvrtki Otok Krk Energija koja je osnovana kako bi realizirala projekt sunčane elektrane iznad Baške, snage 5 MW. Tvrtka je trenutačno u stopostotnom vlasništvu Općine Baška. 

Budući da je riječ o projektu od važnosti za razvoj čitavog otoka, u tijeku je dokapitalizacija samog društva. Tako je predložen model dokapitalizacije novčanim sredstvima u vrijednosti od dva - tri posto godišnjeg proračuna ili barem s pet osnovnih udjela od 20 000 kuna, što ukupno iznosi 100 000 kuna. 

Ovom odlukom je prihvaćena inicijativa dokapitalizacije tvrtke od Grada Krka zbog stjecanja njegovih poslovnih udjela, i to s iznosom od 100 000 kuna koji je osiguran gradskim proračunom za 2020. godinu.

 

Zeleno gospodarstvo

Usporedno s provođenjem prve dokapitalizacije, početkom iduće godine planira se raspisivanje postupka javne nabave s ciljem isporuke i instalacije opreme za sunčanu elektranu, objavljeno je na stranicama Grada Krka

S pet MW instalirane snage očekuje se proizvodnja do sedam GWh električne energije, kojom se planira ostvariti godišnji prihod od oko tri milijuna kuna. Prema tome, ovo ulaganje trebalo bi Gradu Krku donositi minimalno četiri posto prihoda godišnje, a s vremenom kada se ostvare svi za to potrebni tehnički i pravni uvjeti, bila bi ponuđena i opcija isplate u obliku električne energije s većim postotkom (šest posto). 

"Osim mogućnosti ostvarivanja prihoda, ulaskom u ovaj projekt pridonosi se razvoju zelenog gospodarstva, zatim brendiranju otoka kao zelene destinacije, ali i većoj stabilnosti energetske mreže u slučaju poremećaja na samoj mreži ili lokalnom, odnosno globalnom tržištu", javlja Grad Krk.