U Tunisu je u pogon puštena nova sunčana elektrana. Nova elektrana zapravo je samo dio buduće, veće hibridne elektrane koja će omogućiti proizvodnju električne iz Sunčeve energije i prirodnog plina, ali i njezinu pohranu. Elektranu su izgradile tvrtke Eni Tunisia, tuniska podružnica talijanskog energetskog diva Eni i tuniska državna naftna i plinska tvrtka Etap. Izgrađena je na području koncesije za istraživanje ugljikovodika Adam, na kojemu je Eni operator, a koje se nalazi na jugu Guvernorata Tataouine.


Sinergija Sunčeve energije i fosilnih goriva

Sunčana elektrana snage 5 MW neće biti spojena na javnu elektroenergetsku mrežu, već će izravno opskrbljivati obližnje postrojenje za istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Time će se, u odnosu na proizvodnju električne energije u plinskim turbinama, smanjiti emisija ugljičnog dioksida za 6500 t godišnje. 

No, to je samo prva faza projekta, dok je u drugoj fazi predviđena izgradnja baterijskog sustava za pohranu električne energije vršne snage 2,2 MW i kapaciteta pohrane 1,5 MW h, što će omogućiti spajanje i na plinskoturbinsko postrojenje, čime će se optimirati pogonski troškovi. 


Još jedna sunčana elektrana u gradnji

No, to nije sve jer se na području Guvernorata Tataouine, također u sklopu suradnje Enija i Etapa, u samom gradu Tataouineu gradi još jedna sunčana elektrana. Postrojenje će imati instaliranu snagu 10 MW i isporučivat će električnu energiju državnoj elektroenergetskoj tvrtki STEG, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSAmed.