Europska investicijska banka (EIB) na konferenciji COP25 u Madridu potpisala je s tvrtkom IM2 Energía Solar sporazum o financiranju vrijedan 26 milijuna eura za izgradnju 15 sunčanih elektrana u Španjolskoj. Financiranje EIB-a osigurano je Planom ulaganja Europskog fonda za strateška ulaganja. 

Projekt Solar Storm 200 ima potencijal za proizvodnju 218 MW energije te će stvoriti 400 novih radnih mjesta tijekom gradnje, kao i zaposliti dodatnih 20 stalnih zaposlenika. Sunčane elektrane izgrađivat će se u Andaluziji, u području Valencije, Murciji i Estremaduri, priopćila je EK. 


Ključan element

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, zadužen za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je kako je ulaganje u obnovljive izvore ključan element za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

"Zadovoljstvo mi je biti u Madridu tijekom konferencije COP25 u sklopu koje je Europska investicijska banka potpisala sporazum u okviru Plana ulaganja za Europu na temelju kojega će se financirati 15 sunčanih elektrana u Španjolskoj. Time će se ne samo osigurati novi izvori čiste energije, već i otvoriti nova radna mjesta", rekao je.