U selu Bjelajci kod Pakraca počelo je postavljanje solarne opreme na četiri kuće koje nemaju električnu energiju. Bjelajci su jedno od najudaljenijih pakračkih sela te bi zbog pravno imovinskih odnosa postupak uvođenja električne energije bio dugotrajan i skup. 

Stoga je počeo pilot projekt rješavanja pitanja opskrbe strujom kroz suradnju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HEP ODS-a i Vlade.

 

Izvan dosega mreže 

"Zadovoljan sam što će uskoro biti postavljeni i pušteni u pogon solarni paneli jačine pet kW na četiri kuće koje dosad nisu imale električnu energiju. Instalacija svih sustava očekuje se do sredine travnja. Ovaj pilot projekt je jedan od načina borbe protiv energetskog siromaštva, a voljeli bismo da se sličnim projektima obuhvati cijela Hrvatska, odnosno sva kućanstva koja su izvan dosega električne mreže", istaknuo je direktor FZOEU-a Siniša Kukić

Riječ je o socijalno najugroženijim skupinama stanovništva, kojima bi dostupna i besplatna energija mogla značajno povećati kvalitetu života, javlja FZOEU.

 

Bespovratna sredstva 

Pored ovog pilot projekta, Fond je prošle godine u suradnji s centrima za socijalnu skrb sufinancirao energetsku obnovu kuća građanima u opasnosti od energetskog siromaštva

Za 89 kuća je tako odobreno oko 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U potpunosti su se sufinancirale konkretne mjere energetske obnove – od toplinske zaštite vanjske ovojnice grijanog prostora, preko učinkovite stolarije pa do korištenja obnovljivih izvora u sustavima grijanja.