Elektroprivreda BiH (EPBiH) je iskazala zainteresiranost i spremnost za kupnju dionica tvrtke Hidroelektrane na Trebišnjici iz sastava Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koji je vlasnik 65 posto dionica HET-a. 

"Svoju spremnost za kupnju dionica, EPBiH temelji na nužnosti očuvanja energetske neovisnosti i stabilnosti elektroenergetskog sustava Bosne i Hercegovine, koje bi omogućavanjem 'otuđenja' značajnih proizvodnih potencijala bile ozbiljno ugrožene. Posljedica ovakvog scenarija bilo bi i neminovno ekonomsko urušavanje BiH", izvijestila je EPBiH

Spremnost te javne tvrtke za kupnju dionica Hidroelektrana na Trebišnjici u skladu je sa strateškom orijentacijom EPBiH za povećanjem udjela obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije i ispunjavanju obveza koje je BiH preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici. 

Uz planiranu izgradnju novih pogona, EPBiH je s ciljem povećanja kapaciteta iz obnovljivih izvora javno oglasila i svoje zanimanje za otkup, odnosno kupnju projekata u razvoju ili završenih proizvodnih objekata, upućivanjem poziva zainteresiranim stranama.

 

Hidroelektrana Dubrovnik 

Hidroelektrane na Trebišnjici su s pogonima Trebinje 1 i 2, Čapljina i dio HE Dubrovnik (Hrvatska) od puštanja u proizvodnju (sukcesivno u razdoblju od 1965. do 1981.) do 1992. godine, djelovale u sastavu EPBiH, koja je financirala njihovu izgradnju. 

HE Trebinje 1 i 2, ukupne snage 176 MW i prosječne proizvodnje od 384 do 434 GW h električne energije godišnje, od 1992. su u sastavu ERS-a

Hidroelektrana Dubrovnik iz sliva rijeke Trebišnjice nalazi se u Hrvatskoj i njena proizvodnja, koja u godišnjem prosjeku prelazi 1160 GW h, raspodjeljuje se između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i bosanskohercegovačke elektroenergetske tvrtke ERS, kojoj u raspodjeli pripada više od 75 posto proizvedene električne energije. 

HE Čapljina od 1992. godine djeluje u sastavu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne (EPHZHB).