Elektroprivreda Srbije (EPS) obustavila je izgradnju svoje prve sunčane elektrane Petka, snage 9,95 MW. EPS je kao razlog naveo nedostatak novca. Natječaj za izbor izvođača radova na izgradnji solarne elektrane Petka, na jalovini površinskog ugljenokopa Ćirikovac u kostolačkom bazenu, raspisan je u siječnju. Pristigla je jedna ponuda koja je ocijenjena prihvatljivom te je predloženo sklapanje ugovora. No, krajem travnja EPS je odlučio sve zaustaviti. U odluci o obustavi postupka navodi se da je Povjerenstvo za javnu nabavu od Uprave EPS-a obavijestilo da "nema sredstava za ovu namjenu". 

Uzrok treba tražiti u kolapsu proizvodnje ugljena i električne energije u prosincu 2021., kada su termoelektrane radile s kapacitetom manjim i 60%, zbog čega je elektroprivreda do 20. travnja morala uvesti 2,23 TWh električne energije, koja je po pisanju portala Balkan Green Energy News vrijedna 530,7 milijuna eura. 

EPS i dalje električnu energiju uvozi po visokim cijenama, a do kraja iduće godine morat će uvesti četiri milijuna tona ugljena, radi smanjene proizvodnje. Za uvoz sklopljen je ugovor s crnogorskim Rudnikom Pljevlja, za ugljen kalorijske vrijednosti 7.500 do 8.000 kJ/kg, što je slabija kvaliteta.