Europska komisija revidira Direktivu o obnovljivcima, po prvi puta nakon 2018. a pokazuje se da stvar ide u dobrom smjeru za geotermalnu energiju, ali i dalje ne ide dovoljno daleko da podrži puni zamah za te tehnologije, smatra industrija. 

Nacrt sugerira da zemlje EU koriste "okvir za ublažavanje rizika za smanjenje troškova kapitala za obnovljivo grijanje". Međutim, industrija bi više voljela sheme za smanjivanje rizika za cijelu Europu, zato što bi mogla srušiti troškove i razigrala bi tržišta. Bilo je već pozitivnih primjera u Francuskoj koja je davala garancije za takve projekte. 

PPA za toplinsku energiju

Dok su se ugovori o kupnji električne energije (PPA) pojavili još u 2018. za obnovljive izvore energije, no primjenjuje ih samo osam od 27 zemalja. Sada se u nacrtu dokumenta koji je "iscurio" iz Komisije, pojavljuje prvi spomen takvog sporazuma posebno za toplinsku energiju. Sada, ugovori o kupnji topline navedeni su u nacrtu kao način povećanja količine obnovljive energije u zgradama. Oni mogu biti "važan alat za podršku stvaranju toplinskih tržišta i trenutno se koriste mnogo rjeđe od sporazuma o kupnji energije", kaže nacrt. 

Uz to, nacrt predlaže da postojeći iznos od 1,1% poveća za obvezujuće grijanja i hlađenja na OIE, ali to mora biti mnogo više, smatra Europsko geotermalno vijeće. Polazna projekcija temelji se na bivšoj energetskoj politici EU-a za 2030. godinu, što će se morati povećati s 32% na 38-40% kako bi se došlo do ostvarenja novih klimatskih ciljeva. 

"Nacrt procjene učinka koji je išao s ovim dokumentom jasno pokazuje da je potrebno najmanje 40% obnovljivog grijanja i hlađenja do 2030. godine" kako bi se ispunio ambiciozniji klimatski cilj EU za 2030. godine, upozorava čelnik geotermalnog vijeća Sanjeev Kumar za Euractiv.