Na konferenciji COP27 u Sharm El-Sheikhu sredinom ovog tjedna Europska unija i Egipat poduzeli su dodatni korak kako bi unaprijedili svoju dugoročnu suradnju u prelasku na čistu energiju uspostavom strateškog partnerstva za vodik iz obnovljivih izvora i pripremom uvjeta za pravednu energetsku tranziciju u Egiptu. 

Europska komisija, koju su predstavljali izvršni potpredsjednik Frans Timmermans i povjerenica za energetiku Kadri Simson, potpisala je bilateralni Memorandum o razumijevanju o strateškom partnerstvu za vodik iz obnovljivih izvora s egipatskim ministrom za naftu Tarekom El Mollom i ministrom za električnu i obnovljivu energiju Mohammedom Shakerom El-Markabijem

Potpisali su i zajedničku izjavu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i egipatskom ministricom za međunarodnu suradnju Raniom El Mashat, u kojoj najavljuju doprinos EK u iznosu do 35 milijuna eura za potporu egipatskoj energetskoj inicijativi 'Energy Wealth Initiative'.

 

Važno partnerstvo 

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju temelji se na zajedničkoj izjavi predsjednice EK-a Ursule von der Leyen i egipatskog predsjednika Abdela Fataha Saeda Huseina Halila al-Sisija prošlog tjedna na konferenciji COP27. 

To je važno energetsko partnerstvo za EU i poslužit će kao središnji element u izgradnji partnerstva EU-a i Sredozemlja za vodik iz obnovljivih izvora. Obje strane smatraju da vodik iz obnovljivih izvora može znatno pridonijeti smanjenju emisija i osiguravanju energetske sigurnosti, a istodobno predstavlja priliku za industrijsku suradnju, održivi gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. 

Memorandum o razumijevanju poslužit će kao okvir za potporu dugoročnim uvjetima za razvoj industrije vodika iz obnovljivih izvora i trgovinu tim energentom u Uniji i Egiptu, što uključuje infrastrukturu i financiranje. Njime se podupire ambicija EU-a da 2030. ostvari proizvodnju od 20 milijuna tona vodika iz obnovljivih izvora, kako je navedeno u planu REPowerEU, što će pridonijeti smanjenju ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, izvijestila je EK.

 

Globalna pravila 

Memorandumom o razumijevanju olakšat će se i ulaganja u obnovljive izvore te potaknuti proces dekarbonizacije u Egiptu. U širem smislu, pridonijet će uspostavi okvira za tržište rješenja koja se temelje na vodiku. Na tom će se tržištu postupati u skladu s globalnim pravilima, koja uključuju usklađene standarde sigurnosti i zaštite okoliša. 

Provedbu memoranduma vodit će koordinacijska skupina za vodik EU-a i Egipta, u kojoj će djelovati poslovni forum s predstavnicima industrije, regulatora, financijskih institucija i stručnjaka. 

Egipatska vlada i EBRD pokrenuli su 'Energy Wealth Initiative' radi provedbe energetskog stupa programa 'Nexus Water, Food and Energy', osmišljenog kako bi se ubrzala provedba nove strategije za klimatske promjene do 2050. godine. Taj je program pokrenut u svibnju. 

Cilj je energetske inicijative zatvoriti 5.000 MW postojećih i neučinkovitih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz plina (što odgovara približno pet posto ukupne opskrbe električnom energijom u Egiptu) i olakšati ulaganja u nove kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od ukupno 10.000 MW. 

S obzirom na to da Egipat traži međunarodne partnere za ulaganja u mrežnu infrastrukturu, zatvaranje postojećih postrojenja, razvoj lanaca opskrbe i mjere za osiguravanje pravedne tranzicije, EK je ovaj tjedan najavila da namjerava EBRD-u odobriti bespovratna sredstva u iznosu od 35 milijuna eura za tu inicijativu u okviru Gospodarskog i investicijskog plana EU-a za južno susjedstvo.