Ukupni kapacitet svih vjetroturbina instaliranih diljem svijeta do kraja 2018. godine dosegao je 600 gigavata, preliminarni su statistički podaci koje je objavilo Svjetsko udruženje za vjetroenergiju (WWEA). Naime, lani je dodano 53.800 megavata što je nešto više u odnosu na 2017. godinu kada je instalirano 52.555 megavata. 
Važno je naglasiti kako je 2018. bila druga godina zaredom s rastućim brojem novih postrojenja, ali po nižoj stopi od 9,8 posto, nakon rasta od 10,8 posto u 2017. godini. Sve vjetroturbine instalirane do konca 2018. mogu pokriti blizu šest posto globalne potražnje za električnom energijom. 
Prema statistici ovog udruženja, 2018. je obilježila nova dinamika. Drugim riječima, europska vjetroenergetska tržišta su u padu i većina zemalja na Starom kontinentu bilježi slab razvoj, uključujući Njemačku, Španjolsku, Francusku i Italiju. Istovremeno, snažan rast bilježe Kina, Indija, Brazil i mnoga druga azijska tržišta, čak i neke afričke zemlje. 
Na daleko najvećem tržištu vjetroelektrana, onome kineskome, instaliran je dodatni kapacitet od 25,9 gigavata. Tako je Kina postala prva zemlja s instaliranom snagom vjetra većom od 200 GW. Točnije, ona nastavlja držati položaj svjetskog lidera na području vjetroelektrana čiji je kapacitet veći od 221 gigavata. 
Sjedinjene Američke Države drugo su po veličini tržište vjetroelektrana s 96 GW instalirane snage i ono je zabilježilo povećanje novih kapaciteta sa 6,7 gigavata u 2017. na 7,6 gigavata lani, unatoč manje ambicioznim nacionalnim klimatskim i energetskim ciljevima. Nakon Kine i SAD-a slijede Njemačka, koja je lani instalirala 3,1 gigavat novih kapaciteta (ukupno 59 GW), Indija (2,1 GW, ukupno 35 GW) i Ujedinjeno Kraljevstvo (2,9 GW, ukupno 20,7 GW). 
Stefan Gsänger, glavni tajnik tog udruženja, kaže kako neke zemlje ostvaruju vrlo dobar napredak u bržem korištenju energije vjetra. "To je imperativ ne samo za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i ciljeva održivog razvoja, nego i za sudjelovanje svake zemlje u ispunjenju društveno-ekonomskih prednosti korištenja obnovljive energije", napomenuo je, među ostalim, Gsänger.