Istraživačka skupina sa Sveučilišta Stanford iz SAD-a objavila je studiju o znanstvenoj citiranosti kojom je obuhvaćeno oko 160 000 najcitiranijih svjetskih znanstvenika u svim područjima. Studija se temeljila na podacima iz baze Scopus koji su analizirani složenim modelom koji koristi šest standardiziranih metrika znanstvene produktivnosti.

Pri tome su znanstvenici razvrstani u dvije kategorije: najutjecajniji u cjelokupnoj znanstvenoj karijeri i najutjecajniji u 2019. godini. 
Na tom se popisu najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za cjelokupnu znanstvenu karijeru nalazi i 47 hrvatskih, od kojih su dva s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu

To su prof. dr. sc. Frano Barbir, dipl. ing., ujedno i predsjednik Hrvatske udruge za vodik i koji je rangiran je u 'top 1%' znanstvenika u svijetu u području energetike i prof. dr. sc. Dragan Poljak, dipl. ing. koji je rangiran je u 'top 4%' znanstvenika u svijetu u području mreža i telekomunikacija. I na listi 2% najutjecajnijih znanstvenika u svijetu za 2019. godinu nalazi se 47 hrvatskih znanstvenika od kojih su ponovno dva s FESB-a. To su opet prof. Barbir u području energetike, ali i prof. dr. sc. Sandro Nižetić, dipl. ing., također u području energetike, izvijestio je FESB.