Francuska je izdala svoju prvu 'zelenu' obveznicu, prikupivši rekordnih sedam milijardi eura za potrebe financiranja projekata u području obnovljivih izvora energije. Obveznica je izdana u utorak,24. siječnja, a rok dospijeća je 22 godine, dok će prikupljeni novac biti usmjeren u financiranje projekata kojima će se zakočiti promjena klime na Zemlji. 
Kako prenosi Reuters, kuponska kamata na obveznicu iznosi 1,75% i usporediva je s onom standardnih dužničkih papira s odgovarajućim rokom dospijeća. Izdanje je bilo rezervirano za institucionalne ulagače poput banaka i mirovinskih fondova a ukupna je potražnja bila veća od 23 milijarde eura. Kako je izjavio ministar financija Michel Sapin, ovo izdanje obveznice pokazuje da Francuska može financirati potrošnju na 'zelene' projekte po istoj cijeni po kojoj izdaje i tradicionalne obveznice, prenosi SEEbiz.
Podsjetimo, inicijativu je u travnju 2016. godine najavio predsjednik Francois Hollande, glavni zagovornik vodeće uloge Francuske u energetskoj tranziciji. Poljska je prva izašla na tržište 'zelenih' obveznica, izdavši u prosincu prošle godine obveznicu skromnijeg iznosa, od 750 milijuna eura. Takve su obveznice ranije izdavale isključivo kompanije i financijske institucije poput Svjetske banke, prenosi agencija AFP. Izvršni direktor francuske državne agencije za upravljanje javnim dugom (Agence France Tresor, AFT) Anthony Requin naglašava pak da s obzirom na iznos i rok dospijeća tek francuska obveznica predstavlja stvarni izlazak država na tržište 'zelenih' obveznica. "Francuska je prva država koja je izdala referentnu državnu 'zelenu' obveznicu i time je potvrdila svoju ulogu pokretačke snage u procesu realizacije ciljeva Pariškog sporazuma o klimi iz prosinca 2015. godine", navodi AFP.