Kako je izvijestio američki portal 'Renewable Energy World.com', kineski proizvođač vjetroenergetske opreme Xinjiang Goldwind Science & Technology je po broju novoinstaliranih vjetroturbina u 2015. godina, prema podacima iz izvješća koje je pripremio Bloomberg New Energy Finance (BNEF) skočio na prvo mjesto na popisu svjetskih proizvođača vjetroturbina za kopnene vjetroelektrane. Tako je ukupna snaga vjetroturbina koje je kineska tvrtka instalirala u 2015. iznosila 7,8 GW, dok je ukupna snaga svih novoinstaliranih kineskih vjetroelektrana te godine iznosila 28,7 GW. Pri tome je gotovo cjelokupna proizvodnja Goldwinda smještena u Kini, a to je ujedno tržište na kojem strani proizvođači vjetroenergetske opreme čine udio od svega 5%. 
Nakon Goldwinda, na drugom mjestu je danski Vestas (novoinstalirana snaga u 2015. godini: 7,3 GW), a zatim slijede američki General Electric (5,9 GW), njemački Siemens i španjolska Gamesa (s po 3,1 GW), njemački Enercon te potom četiri kineske tvrtke: Guodian, Ming Yang, Envision i CSIC.
Kada se pak radi o snazi novoinstaliranih vjetroturbina za pučinske vjetroelektrane, tu je Siemens na prvom mjestu, čija je ukupna snaga novoinstaliranih vjetroturbina iznosila 2,6 GW, dok je na drugom mjestu španjolsko-francuska tvrtka Adwen (zajedničko ulaganje Gamese i Areve).
Njemačka tvrtka je tako nedavno predstavila novu vjetroturbinu za pučinske vjetroelektrane snage čak 7 MW, koja je nedavno uspješno završila certifikaciju tipa. U skladu s time, očekuje se da će serijska proizvodnja turbine, čiji promjer rotora iznosi čak 154 m, započeti u jesen 2017. godine. No, prve isporuke već su naručene i bit će iskorištene za proširenje VE Walney u Velikoj Britaniji početkom 2018. godine. 
Istodobno, GE je u sklopu svojeg globalnog restrukturiranja poslovanja, nakon preuzimanja energetskog dijela francuske tvrtke ALSTOM (što će se, na žalost, negativno odraziti i na dosadašnju ALSTOM-ovu hrvatsku podružnicu), najavio zatvaranje tvornice stupova za vjetroturbine u Brazilu. Radi se o pogonu koji se nalazi u Saveznoj državi Rio Grande do Sul i zapošljava oko 80 djelatnika.