Pri kraju su radovi na izgradnji kogeneracijskog postrojenja na biomasu Energana Gospić 1 u Gospiću. Radi se o ulaganjima većima od 20 mil. eura, a radovi bi trebali biti dovršeni u prosincu, nakon čega će uslijediti tehnički pregled. Nova elektrana na biomasu zaposlit će 30-ak radnika pa investitor, tvrtka GEEN iz Češke, već traži zaposlenike, osobito inženjere elektrotehnike i strojarstva.

Postrojenje će kao gorivo koristiti biomasu i imat će izlaznu snagu 5 MW, a proizvodit će toplinsku i električnu energiju u spojnom procesu (kogeneraciji). U sklopu projekta radi se i sušara za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije. Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ako bude potrebe, i za grijanje naselja. 

Elektrana se gradi na području Zone poslovnih namjena Smiljansko polje, a izvođač radova je tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskog Broda, objavila je Prilika Grupa.