Tvrtka Moderator upravo je ishodila građevinsku dozvolu za veliku fotonaponsku elektranu u gospodarskoj zoni Podudbina. Ova tvrtka već desetak godina uspješno posluje u proizvodnji električne energije na šumsku sječku i peleta za grijanje. Ujedno je to i energana koja energiju isporučuje HEP-u. Direktor Moderatora Davor Zec za Novi list obrazložio je svrhe novoga ulaganja.

"Vrijednost naše nove investicije je 9,5 milijuna kuna. Do sada smo u postojeće postrojenje i infrastrukturu u Poslovnoj zoni Podudbina uložili oko 100 milijuna kuna. Zapošljavamo 32 djelatnika i u ovoj korona-krizi smo se trudili da nitko ne ostane bez posla. Što se tiče ovoga novog projekta to je samo nastavak priče o obnovljivim izvorima energije, a koristit će se za naše potrebe unutar vlastite elektro-mreže, dok će se viškovi isporučivati HEP-u.", kazao je Zec. Budući  fotonaponski moduli će se postavljati na površinu od 28.500 m2.


Očekivana godišnja proizvodnja  električne energije te sunčane elektrane bit će 10,29MWh. U konačnici će u Podudbini posao naći gotovo 100 djelatnika i kooperanata, zaključio Davor Zec i rekao kako u RH nije dovoljno prepoznata proizvodnja solarne energije niti korištenje peleta za grijanje, piše Novi list.