Grčka građevinsko-industrijska skupina Mytilineos širi svoje poslovanje i na područje obnovljivih izvora i pohrane energije. Tako je nedavno od građevinske tvrtke Egnatia Group preuzeto 20 projekata sunčanih elektrana ukupne snage 1,48 GW, koji bi trebali biti dovršeni najkasnije do kraja 2023. godine. Istodobno, dvije tvrtke su dogovorile i preuzimanje 21 projekta baterijske pohrane energije i četiri projekta hibridne elektrane, tj. kombinacije sunčane elektrane i sustava za pohranu energije. 

Sve to dio je Mytilineosove strategije da postane ključni igrač u energetskoj tranziciji u Grčkoj i tako se pripremi za nove poslovne modele u budućnosti. Nedavno je tvrtka također s Egnatijom dogovorila kupnju električne energije iz sunčanih elektrana, pri čemu se radi o snazi 200 MW u narednih 10 godina, s mogućnošću produljenja na još pet. 

Zahvaljujući tome, Mytilineosov portfelj projekata u području obnovljivih izvora je već prilično velik. Pri tome se čak 1,48 GW odnosi na projekte u fazi ishođenja dozvola, 300 MW na projekte koji su već ostvareni ili je njihova gradnja pred dovršetkom i 100 MW na projekte za koje bi konačna odluka o ulaganju trebala biti donesena do kraja 2021. godine. U inozemstvu tvrtka ima projekte snage 400 MW u fazi gradnje, 120 MW čiji se dovršetak očekuje u drugom tromjesečju ove godine, 501 MW koji su spremni za gradnju i čak 4 GW koji su u početnoj fazi ishođenja dozvola. Uz to, Mytilineos razvija još 25 projekata pohrane energije, izvijestio je energetski portal 'Power Engineering International'.