Na Korčuli je održana dvodnevna Energetska akademija u organizaciji Pokreta otoka i Tajništva za čistu energiju EU otoka. Za vrijeme akademije sudionici su imali priliku naučiti nešto više o mogućnostima i prednostima korištenja obnovljivih izvora energije, s naglaskom na održivi razvoj hrvatskih otoka. Tajništvo podupire pristup „odozdo prema gore“ i pruža stručnu tehničku, pravnu i edukativnu pomoć u planiranju i provedbi tranzicijskih planova. Osnažuje otočke zajednice jer je „uključivanje i aktiviranje lokalnih zajednica ključno za energetsku tranziciju“ kaže Antonia Proka iz Tajništva i ističe da je u drugoj fazi Tajništvo već uključeno u 40 projekata od kojih su tri upravo u Cresko-Lošinjskom i Elafitskom arhipelagu te na Dugom otoku. 

Drugi otvoreni poziv za pomoć projektima kreće u veljači 2022.“, najavila je Proka. U edukativnom smislu tajništvo primjenjuje „train the trainer“ pristup i upućuje dionike lokalnih zajednica u planove i strategije zelene tranzicije. FZOEU krajem godine raspisuje natječaj za energetsku tranziciju na otocima, a ako se novac ne potroši prelit će se u 2022. 

FN elektrana ojačana baterijama na Unijama

Na Unijama je, u suradnji s HEP-om, pokrenut projekt izgradnje zemljane FN elektrane snage do 1 MW na koju će se nadovezati i baterijski sustav za skladištenje proizvedene energije i tako će se u velikoj mjeri pokriti cjelogodišnje potrebe otoka za električnom energijom. Instalacija solarne elektrane i baterijskog spremnika energije na Unijama jedan je od prvih takvih projekata u RH koji su omogućili stanovnici otoka Unije u suradnji s predstavnicima znanosti, privrede i lokalne uprave. 

Što se tiče transfromacije otpada u vodik koristeći solarnu energiju, u tijeku je pilot projekt na Cresu. Vodik bi se nakon transformacije trebao koristiti za potrebe industrije, transporta i proizvodnje čiste energije.