Elektrostrojarska škola Varaždin grijat će se ubuduće pomoću dizalice topline. Ugradnja novog obnovljivog izvora topline predmet je Ugovora o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije sklopljenog danas u Varaždinu između Hrvatske elektroprivrede (HEP) i Elektrostrojarske škole Varaždin. 

Donirani projekt financirat će se sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom električne energije dobivene u potpunosti iz obnovljivih izvora vodećim hrvatskim tvrtkama, kupcima proizvoda ZelEn. 

U nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ugovor o donaciji projekta vrijednog 710 tisuća kuna, potpisali su predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić i ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos

"Ova će investicija Elektrostrojarskoj školi Varaždin značajno pomoći u upravljanju troškovima energije. Ustanove s područja Varaždinske županije redovito na naše javne pozive prijavljuju kvalitetno pripremljene projekte. Tako ćemo u aktualnom ciklusu projekta ZelEn, osim Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu, projekt donirati i Dječjem vrtiću Potočić u Jalžabetu, gdje ćemo postaviti 286 tisuća kuna vrijednu sunčanu elektranu. I u prethodnom ciklusu donirani projekt ukupne vrijednosti gotovo 700 tisuća kuna izveli smo u Varaždinu. To je samo manji dio naših projekata u Varaždinskoj županiji. U elektrodistribucijsku mrežu samo u ovoj godini uložit ćemo 26 milijuna kuna, a uskoro započinjemo i projekt rekonstrukcije Hidroelektrane Varaždin, vrijedan čak 760 milijuna kuna", izjavio je Barbarić.

 

Podzemne vode 

U sklopu doniranog projekta će se za potrebe grijanja Elektrostrojarske škole u plinskoj kotlovnici ugraditi dizalica topline koja će postati primarni izvor toplinske energije umjesto postojećih plinskih kotlova. Plinski će kotlovi ostati u funkciji samo kao pomoćni i vršni izvor energije. 

Umjesto dobivanja toplinske energije na dosadašnji način izgaranjem prirodnog plina, dizalica topline toplinsku energiju crpi na okolišno prihvatljiv način iz izvora podzemnih voda, pri čemu vrlo učinkovito koristi električnu energiju za vlastiti pogon. 

Škola će s novim izvorom topline godišnje uštedjeti oko 280 tisuća kW h energije i smanjiti emisije CO2 za oko 62 tone, javlja HEP

U sklopu aktualnog ciklusa ZelEn, ukupne vrijednosti milijun kuna, realizirat će se još jedan projekt, također u Varaždinskoj županiji. Na krovu Dječjeg vrtiću Potočić u Jalžabetu ugradit će se sunčana elektrana snage 15 kW za vlastitu potrošnju vrtića. Sunčana elektrana će godišnje proizvoditi 10,7 tisuća kW h električne energije. Projektom se planiraju ostvariti godišnje uštede veće od četiri tisuće kW h električne energije i smanjiti emisije CO2 za 0,64 tone. 

U prethodnom ciklusu prošle je godine dovršena izvedba projekta u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin, koja je obuhvatila dogradnju sunčane elektrane povećanjem snage s 10 na 30 kW te ugradnju dizalice topline za potrebe grijanja, snage 84 kW.

 

Društveno osjetljive kategorije

"Prije godinu dana smo u istom sastavu obišli radove HEP-a u našoj županiji. Ta činjenica ide u prilog velikim ulaganjima HEP-a na našem području i to je zaista pohvalno. No, veseli nas i najava predsjednika Uprave Barbarića o novim ulaganjima na našem području, konkretno o 700 milijuna kuna što će dovesti do kvalitetnije i bolje elektroopskrbe. Što se tiče naših škola, već početkom godine osmislili smo projekt DIZEL kako bi u sljedeće dvije godine svaka osnovna i srednja škola imala određeni vid vlastite proizvodnje električne energije", izjavio je Stričak. 

ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, registriranih u sustavu jamstva podrijetla koji vodi Hrvatski operator tržišta energije (HROTE). Riječ je proizvodu HEP Opskrbe namijenjenom kupcima koji su se u svom poslovanju odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. 

HEP Opskrba trenutačno ima 130 kupaca ZelEna. Sredstva prikupljena prodajom ZelEna (dodatna naknada iznosi 1,5 kuna za megavatsat) HEP Opskrba prikuplja u fondu iz kojega se ostvaruju projekti iz područja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti za potrebe ustanova javnoga sektora koje skrbe za društveno osjetljive kategorije stanovništva poput vrtića, škola i domova.

 

Ciklus revitalizacija 

U registru jamstava podrijetla nalaze se gotovo sve HEP-ove hidroelektrane, među kojima i tri dravske (HE Varaždin, HE Čakovec, HE Dubrava), koje sa srednjom godišnjom proizvodnjom oko 1,15 milijardi kW h u potpunosti pokrivaju potrebe elektroenergetskog sustava na sjeveru Hrvatske. 

S ciljem produljenja životnog vijeka i povećanja proizvodnje, HEP u razdoblju od 2012. do 2030. godine provodi ciklus revitalizacija 12 hidroelektrana ukupne vrijednosti 4,3 milijarde kuna. Nakon rekonstrukcije i revitalizacije najveće HEP-ove hidroelektrane – Zakučac, najveće planirano ulaganje, vrijedno čak 760 milijuna kuna, realizirat će se u hidroelektrani Varaždin, za koje su u tijeku izrada glavnih projekata i postupak nabave za rekonstrukciju proizvodnih jedinica. 

Na području Varaždinske županije značajna su ulaganja i u elektrodistribucijski sustav. Ulaganja u prethodnom trogodišnjem razdoblju iznosila su 67 milijuna kuna, a najveća je investicija, 10 milijuna kuna, bila rekonstrukcija trafostanice Varaždin 1. 

Samo u ovoj godini ulaganja HEP ODS-a - Elektre Varaždin iznosit će više od 26 milijuna kuna, a do sada su realizirani projekti izgradnje kabelske kanalizacije uz istočnu obilaznicu Novog Marofa te revitalizacija trafostanice Varaždin 2 i dalekovoda Novi Marof 1 - Varaždinske Toplice. 

Najveći planirani projekti su revitalizacija 10 kV postrojenja u trafostanici Vinica i prijelaz Vinice na 20 kV pogonski napon te izgradnja zamjenske trafostanice Novi Marof 1, vrijedne 21 milijun kuna.