Nakon što je akumulacija Hidroelektrane (HE) Jablanica prihvatila veliki val rijeke Neretve, spriječena je poplava u Mostaru. Jer, protok Neretve kroz taj grad ostao je unutar sigurnosnih granica za nizvodno stanovništvo. 

Prema dosadašnjem iskustvu, izvijestila je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH), prihvat tako velikih valova na višim kotama akumulacije HE Jablanica zahtijevalo bi ispuštanje vode u količini većoj od tisuću prostornih metara u sekundi kroz evakuacijske organe na brani te, kao i na branama nizvodnih hidroelektrana. Tada bi bilo gotovo nemoguće izbjeći poplavu u određenim dijelovima stambenih i infrastrukturnih objekata koji se nalaze blizu korita Neretve u Mostaru.

 

Plutajući otpad 

Analizirajući vremenske prognoze i njihovim detaljnim praćenjem, EPBiH je uložila maksimalne napore da bi kotu akumulacije HE Jablanica svela na najmanju razinu kako bi mogla biti prihvaćena najavljena velika količina vode. 

"Nažalost, tijekom aktualnog velikog vala rijeke Neretve stvorile su se ogromne količine nanosa plutajućeg otpada na svim akumulacijama koji nisu uzrokovani djelovanjem i radom hidroelektrana. Sav teret njegova uklanjanja će, po tko zna koji put, biti na Hidroelektranama na Neretvi EPBiH-a", objavljeno je na stranicama EPBiH-a.