Svečanim potpisivanjem ugovora se proizvođač građevinskog materijala Holcim sa svojom tvornicom cementa u Koromačnu uključio u rad prve hrvatske virtualne elektrane čime otvara mogućnost značajnijeg ulaganja u obnovljive izvore. Potpisivanje tog ugovora je Nikola Kovačević, direktor tvornice cementa u Koromačnu i član Uprave Holcima popratio riječima: "Kao proizvođač koji upravo radi na ulaganju u proizvodnju niskougljičnih cemenata, drago nam je da ćemo postati aktivni sudionik elektroenergetskog sustava i svojom uslugom upravljanja potrošnje električne energije prema potrebi, pomoći u stvaranju stabilnosti obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj."

Hrvatski elektroenergetski sustav ubrzano se decentralizira, a virtualna elektrana njegov je iznimno važan dio. Kako obnovljivi izvori ovise o vremenskim prilikama, nemaju uvijek istu razinu električne energije koju mogu proizvesti. Zato je važno stvoriti mrežu više proizvođača, spremnika i pametnih potrošača električne energije koji upravljanjem potrošnjom u nekom trenutku vraćaju stabilnost u sustav. Svi subjekti uključeni u rad virtualne elektrane ostvaruju konkretne koristi. Tako krajnji korisnici dobivaju priliku postati aktivni sudionici tržišta električne energije i na osnovi toga ostvaruju prihode, dok Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) dobiva mehanizam za bolje upravljanje i uravnoteženje EES-a.

Prvom hrvatskom virtualnom elektranom upravlja tvrtka iz Zagreba KOER (odnedavno dio grupacije Amelicor) koja je specijalizirana za inovativna energetska rješenja, a ujedno i prvi hrvatski agregator. Drugim riječima, ona čini sponu EES-a i krajnjih korisnika, omogućavajući potrošačima pristup tržištima koja im prije nisu bila dostupna. "Cilj nam je ubrzati energetsku tranziciju i pametnije upravljati energijom,“ poručuje Marko Lasić, direktor KOER-a.

Virtualna elektrana nužna je za priključivanje novih proizvodnih kapaciteta za obnovljive izvore u EES koji je stabilan i zato omogućava prijelaz društva na održive načine potrošnje i proizvodnje električne energije, objavio je Holcim.