Vremenska situacija u Hrvatskoj je tijekom zadnjih nekoliko dana donijela neke ekstremne situacije, kako u meteorološkom tako i elektroenergetskom pogledu. 

Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) podsjeća kako je Genovska ciklona, koja je pogodila Hrvatsku, uzrokovala kišu koja se na pojedinim područjima smrzavala u dodiru s tlom (tzv. ledena kiša) te iznimno jako jugo koje je izazvalo probleme ponajprije u obalnim područjima. Posebice je obilnim kišama pogođeno splitsko područje, gdje su pale rekordne količine kiše. 

Sve navedeno, priopćeno je iz HOPS-a, pogodovalo je obaranju dnevnog, odnosno satnog rekorda u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora elektroenergetskog sustava (EES) Hrvatske.

 

Satna proizvodnja 

Naime, prema preliminarnim podacima za nedjelju, 6. prosinca, hrvatske hidroelektrane su proizvele više od 30 GW h, pri čemu je proizvodnja dostizala i skoro 1400 MW h/h. 

Nije izostala ni proizvodnja u novim obnovljivim izvorima koji su proizvodili čak 843 MW h/h, među kojim treba izdvojiti vjetroelektrane, koje su uz trenutnih oko 800 MW instaliranih kapaciteta, postigle maksimalnu satnu proizvodnju od oko 717 MW h/h, dok je trenutna proizvodnja dosegla i 731 MW. 

Ukupno je tako proizvodnja u tradicionalnim i novim obnovljivim izvorima bila oko 48 GW h, što je više od potrošnje hrvatskog EES-a na navedeni dan (oko 47 GW h) te je pri tom maksimalna satna proizvodnja iz svih obnovljivih izvora bila veća od 2100 MW h/h.

 

Mreža na kušnji 

Kako su se navedene rekordne proizvodnje dogodile kroz nedjelju kad je potrošnja uobičajeno najmanja (dnevni maksimum od oko 2250 MW h/h), hrvatska prijenosna mreža je stavljena na ozbiljnu kušnju da se osigura prihvat tolikih količina proizvodnje, odnosno izvoz viška u susjedne države. 

U kategoriju rekorda spada i to da je hrvatski EES, koji je pretežno uvozni te pokriva 20-40 posto godišnje potrošnje uvozom električne energije, tijekom nedjelje izvozio i više od 1100 MW h/h. 

Poteškoće su zadavali kvarovi u prijenosnoj mreži uzrokovani orkanskim jugom, na čijem se otklanjanju još uvijek radi, javlja HOPS.