S 4. kongresa pilanara Jugoistočne Europe koji je u srijedu održan u Slavonskom Brodu u organiziaciji Hrvatskog drvnog klastera (HDK) stižu zabrinjavajući podaci o stanju drvne industrije ali i o korištenju biomase u energetske svrhe. Drvna industrija Hrvatske ne pamti tako niske brojke, u lipnju ove godine objavljeno je da ukupno zapošljava samo 19.700 radnika, rekao je direktor HDK Marijan Kavran te podsjetio na to da je u posljednje četiri godine samo u segmentu pilana ključ u bravu stavilo 25 posto tvrtki, piše Poslovni dnevnik. S kongresa je upućen apel Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva da što prije odluči je li važnije da Hrvatske šume posluju s dobiti, a drvna industrija bilježi gubitke i zatvaranje proizvodnje uz gašenje radnih mjesta. Ante Mijić iz tvrtke Quercus iz Novske bio je vrlo konkretan, zatražio je da se što žurnije zabrani izvoz trupaca i otpadne drvne mase koja se koristi za proizvodnju bioenergije. 
“Imamo dovoljne kapacitete da preradimo svu domaću sirovinu, a osigura li nam se prioritet, zaposlenost možemo povećati za 30%”, ustvrdio je Mijić i dodao da bi on na sadašnjih 130 djelatnika mogao zaposliti njih još 40-ak. Ratko Matošević iz tvrtke Hrvatske šume Consult rekao je kako do kraja godine u Bruxellesu slijedi usvajanje nove strategije za šumarstvo i drvnu industriju čija je glavna poruka reindustrijalizacija sektora, što i Hrvatska mora iskoristiti. Upozorio je na to da procjene govore kako će već 2016. zbog agresivne ekspanzije korištenja drvne sječke za bioenergiju članicama Europske unije nedostajati čak 63 milijuna prostornih metara sirovine. 
I Raoul Svečić Bole, direktor Energy pelletsa iz Delnica, upozorava na to da Hrvatska mora sačuvati za vlastite potrebe drvnu sječku jer već ima instaliranih kapaciteta za godišnju potrošnju 250 tisuća tona. Iako se Zoran Pavlović, komercijalni direktor Hrvatskih šuma, pravdao konkretnim podacima da šume uredno ispunjavaju sve svoje obveze, pa je tako spomenuo da je do kraja rujna ove godine kupcima isporučeno 1,6 milijuna m3, više sudionika Kongresa upozorilo je da Šume nejednako tretiraju svoje kupce. Zatraženo je da se tvrtkama koje posluju u ruralnim prostorima i na područjima od posebne državne skrbi, gdje je drvna industrija jednina djelatnost, više progleda kroz prste i osigura im se 100% isporuka potrebne sirovine.