Dvadesetpetogodišnji Filip Koprčina danas je nagrađen prestižnom nagradom EU-a za održivu energiju u kategoriji Energija mladih u sklopu Europskog tjedna održive energije (EUSEW). Filip je osnovao EnergyShift platformu koja omogućuje pojedincima da ostvare profit, a pridonose budućnosti čiste energije. Više od 1000 ranih ulagača uskoro će postati ponosni vlasnici solarne elektrane i ubirati financijske prihode u iznosu od 10 – 15 % godišnje uz istovremeno smanjenje emisije ugljika. 

Zahvaljujući objedinjenom predviđenom ulaganju od milijun eura putem platforme Energy Shift, osnivač ostvaruje svoju ideju poticanja proizvodnje solarne energije i demokratizacije tranzicije na zelenu energiju. Filip i njegov tim koriste se blockchain tehnologijom kako bi građanima ponudili priliku da ulože u zelenu energiju s fiksnim prinosima, a da pritom imaju moć odlučivanja o budućem radu. 

Povrat uloženog

Kao ekološki osviješten mladić nedavno je imenovan jednim od 30 revolucionara koji potiču promjene u Hrvatskoj. Filip će isporučiti do 1 MW solarne snage s potencijalom za napajanje 370 kućanstava u bliskoj budućnosti putem platforme Energy Shift. „Htio sam pokazati da je izbor između zarađivanja novca i pozitivnog utjecaja na okoliš zapravo lažna dihotomija“, rekao je Filip, „građani koji ulažu u ovakve solarne projekte mogu očekivati veći povrat uloženih sredstava nego da drže novac u banci. Količina energije koju ćemo uštedjeti od dosadašnjih ulaganja jednaka je punjenju 17,5 milijuna pametnih telefona.“.

Zahvaljujući prvim ulagateljima, Filipova platforma Energy Shift omogućit će smanjenje emisije ugljika za do 137 kg godišnje po solarnoj ploči. Filip Koprčina bio je jedan od trojice finalista koji su ušli u uži izbor za nagradu EU za održivu energiju 2021. u kategoriji Mladi energetski putnik. Druga dva kandidata bili su Merve Güngör i Daniele Novara, objavila je Europska komisija.