U prvih pet mjeseci 2020. godine u SAD-u je iz obnovljivih izvora (Sunčeve, geotermalne i energije vjetra, hidroenergije i biomase) proizvedeno više električne energije nego iz ugljena ili nuklearnih elektrana. Tako, naime, pokazuju podaci Uprave za informiranje o energiji (EIA). Pri tome je samo u svibnju 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvedeno čak 25,3% električne energije u SAD-u, što je dosadašnji rekord.

Istodobno, sve je više američkih sunčanih elektrana i vjetroelektrana i njihov je udio u proizvodnji električne energije u SAD-u sve veći. Tako je proizvodnja električne energije u sunčanim elektranama u razdoblju siječanj - svibanj 2020. povećana za čak 23,1% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, dok je proizvodnja u vjetroelektranama istodobno porasla za 11,5% i činila je više od 9,3% ukupne proizvodnje. 

U isto se vrijeme neprestano smanjuje udio američke proizvodnje električne energije u termoelektranama na ugljen. Tako je u svibnju 2020. godine iz obnovljivih izvora proizvedeno za 1/3 više električne energije nego u termoelektranama na ugljen, a njihova je proizvodnja u istom razdoblju bila također za 1/3 manja nego u istom razdoblju 2019. godine. Njihov je udio u pokrivanju potreba za električnom energijom u SAD-u sada pao na 16,6%. Istodobno je proizvodnja iz obnovljivih izvora premašila i onu u nuklearnim elektranama, a ona je pala za 4,1% u odnosu na 2019. godinu. S druge strane, iznosi i udjeli proizvodnje u američkim plinskim termoelektranama ostali su nepromijenjeni, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.