I Džibuti, mala zemlja na rogu Afrike, na strateškom položaju na jugu Adenskog tjesnaca, okreće se iskorištavanju vjetroenergije. Tako će se prva džibutijska vjetroelektrana graditi uz financijsku pomoć Agencije za multilateralna jamstva ulaganja (MIGA), specijaliziranog odjela Svjetske banke. Riječ je o jamstvima u visini 100,81 mil. dolara kojima će se pokriti i do 90% ulaganja, pri čemu rok otplate iznosi 20 godina. 


Pionirski projekt na rogu Afrike 

Projekt VE Ghoubet snage 58,9 MW obuhvatit će projektiranje, izgradnju, pogon i održavanje postrojenja, ali i izgradnju pripadajućih spojnih dalekovoda do pokrajine Arta, koja se nalazi između jezera Assal i glavnog grada Djiboutija. Ostvarit će ga novoosnovana tvrtka Djibouti Wind Company koja je i korisnik spomenutih jamstava, dok će se sva proizvedena električna energije prodavati tvrtki Red Sea Power Limited koja će je pak isporučivati državnoj elektroenergetskoj tvrtki Electricite de Djibouti i to na osnovi 25-godišnjeg ugovora.


Manje onečišćenja i uvoza energije

Kada elektrana bude dovršena, omogućit će smanjenje ekvivalentnih emisija ugljičnog dioksida (u odnosu na proizvodnju električne energije korištenjem fosilnih goriva) za oko 154 526 t godišnje. To je u skladu s planom o 100%-tnom prelasku džibutijske energetike na obnovljive izvore do 2030. godine. 

Ipak, danas tek 50% stanovništva Džibutija ima osiguranu opskrbu električnom energijom, dok se najveći dio potrošnje zadovoljava uvozom iz Etiopije i proizvodnjom u dizelskim generatorima, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.