Poznati švicarski proizvođač tračničkih vozila Stadler pobijedio je na natječaju za isporuku vlakova na vodik američke savezne države Kalifornije. Za potrebe Okruga San Bernardino tvrtka će isporučiti novi tip vlaka pod nazivom ZEMU (eng. Zero Emission Multiple), a zapravo se radi o modelu FLIRT H2 koji u svojem sastavu ima vagon u kojem se nalaze gorivni članci.

Ujedno se radi o prvom projektu vlaka na američkim željeznicama. Prva garnitura trebala bi biti isporučena i s prijevozom putnika započeti 2024. godine, no ugovorom sanbernardinskog javnog prijevoznika SBCTA i Stadlera predviđena je mogućnost isporuke još četiri garniture u budućnosti. 

Taj je projekt jedan od 28 tzv. transformativna projekta u kalifornijskom javnom prometu koji se financiraju iz Kapitalnog programa gradske i međugradske željeznice kalifornijskog Ministarstva prometa (Caltrans) i Kalifornijske državne agencije za promet (CalSTA). U okviru tog programa za taj je projekt izdvojeno 30 mil. dolara. 

Kao što je spomenuto, prvi takav vlak u SAD-u, vozit će na pruzi duljine oko 15 km između Redlandsa i San Bernardina u širem metropolitanskom području Los Angelesa. Garnitura će se sastojati od tri vagona, pri čemu će se u srednjem nalaziti gorivni članci i spremnici vodika. Vlak će imati 108 sjedećih mjesta, a moći će dosegnuti brzinu do 130 km/h, objavio je specijalizirani njemački portal 'Urban-Transport-Magazine'.