Energetska tranzicija u Kazahstanu dobila je dodatni vjetar u leđa. Naime, međunarodne financijske ustanove odobrit će kredite u vrijednosti od čak 95,3 mil. dolara za projekte primjene obnovljivih izvora u toj velikom srednjoazijskom proizvođaču nafte i plina. Tako će Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurati 24,8 mil. dolara, Azijska banka za infrastrukturna ulaganja (AIIB) 34,4 mil. dolara, Industrijska i komercijalna banka Kine (ICBC) 13,3 mil. dolara, a Zeleni klimatski fond (GCF) 22,9 mil. dolara.

Dio tih sredstava omogućit će izgradnju vjetroelektrane snage 100 MW pokraj grada Zhanatasa na jugu zemlje. U sklopu tog projekta, koji razvija kineska energetska tvrtka China Power International Holding (CPIH) u suradnji s nizozemskom tvrtkom Visor Investments Coöperatief izgradit će se i 100 kV dalekovod duljine 8,6 km kojim će se postrojenje povezati na javnu elektroenergetsku mrežu. 

Elektrana će omogućiti smanjivanje emisija ugljičnog dioksida (u usporedbi s proizvodnjom energije iz fosilnih goriva, ponajviše ugljena) za oko 262 000 t godišnje. Isto tako, a Kazahstan će njezinom izgradnjom postati vodeća zemlja Srednje Azije po primjeni obnovljivih izvora, objavio je poznati energetski portal (sada s redakcijom u JAR-u) 'Power Engineering International'.