Tri slovenske energetske tvrtke udružile su se na projektu istraživanja mogućnosti primjene geotermalne energije u Prekmurju. U planovima hidroenergetske tvrtke DEM (članice skupine HSE), vodeće slovenske energetske tvrtke Petrol i rafinerije Nafta Lendava je ostvarivanje pilot-projekta geotermalne elektrane, za što je nedavno potpisano pismo namjere. Tim će se projektom ujedno omogućiti prva primjena izvornog slovenskog rješenja (koje je patentirano!), što će predstavljati značajan doprinos u području iskorištavanja geotermalne energije iz napuštenih naftnih i plinskih bušotina u Sloveniji i svijetu.

Napuštenih plinskih bušotina koje bi mogle poslužiti za iskorištavanje geotermalne energije u svijetu je više od 10 mil., a u Sloveniji ih ima tek 15. U sklopu pilot-projekta ostvarit će se postrojenje u kojem će se električna energije proizvoditi u sustavu s geotermalnom gravitacijskom toplinskom cijevi u bušotinu Pg-8. Pri tome se radi o rješenju koje je rezultat slovenskog znanja (patent SI 23618 A) i zapravo omogućava posve nov način proizvodnje električne iz geotermalne energije. Naime, u geotermalnoj gravitacijskoj toplinskoj cijevi se na dubinama većima od 2 km dobiva ostvaruje toplinski tok koji je dovoljan za proizvodnju električne energije. Takva gravitacijske toplinske cijevi je izvedena tako da u njoj dolazi do isparavanja radne tvari pod djelovanjem topline iz podzemlja, a potom se nastale pare vode na površinu, gdje radna tvar kondenzira i vraća se natrag u podzemlje. Toplina koja je tako dovedena iz podzemlja može se koristiti izravno za grijanje ili za proizvodnju električne energije.

Projekt bi se trebao ostvariti u mjestu Čentiba pokraj Lendava. U slučaju pozitivnih rezultata, takav bi se koncept mogao primijeniti i na drugih napuštenim bušotinama u Sloveniji i po svijetu, izvijestio je HSE.