Interesno udruženje europskih vjetraša WindEurope upozorava da će Europska unija ovim tempom teško doseći svoje ciljeve u obnovljivcima do 2030. te ugljičnu neutralnost do 2050. EU članice su se usuglasile da emisijske ciljeve do 2030. s 40% povise na najmanje 55%, što zahtjeva i povećanje ciljeva u OIE, sa sadašnjih 32% na najmanje 38% do 40%, stoji u posljednjem izvještaju Europske komisije. 

To znači da EU, koji sada ima 179 GW u vjetroelektranama svoje kapacitete treba utrostručiti na 433-452 GW, a do 2050. offshore vjetroelektrana bi trebalo biti 20 puta više nego danas. trenutno se ne instalira dovoljno vjetroelektrana, smatra Wind Europe. WindEurope godišnje očekuje 15 GW u periodu 2021.-2025., a potrebno je 27 GW godišnje za postizanje smanjivanja emisija za 55%.  

Teško do dozvola

Prepreka širenju energije vjetra potrebna za Zeleni dogovor nije tehnologija, ni trošak, niti financiranje, već dozvole. Europa jednostavno ne dopušta dovoljno novih vjetroelektrana da postignu svoje ciljeve obnovljive energije. Pravila i postupci su previše složeni, a nedostaje stručnjaka za obradu zahtjeva za dozvolu”, kaže Giles Dickson, izvršni direktor WindEuropea.

Također je potrebna lakše prihvaćanje Ugovori o kupnji električne energije (PPA). Europska komisija trebala bi dalje olakšati prihvaćanje korporativnih ugovora o obnovljivim izvorima energije kao podršku budućem uvođenju energije vjetra. Države članice trebale bi izdavati jamstva podrijetla proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora, bez obzira na to dobivaju li projekti obnovljive energije vladinu potporu. Jamstva podrijetla čine električnu energiju iz vjetra "sljedivom" i neophodna su za razvoj korporativnih PPA-ova, kažu u toj organizaciji.