Islandska elektroenergetska tvrtka Landsvirkjun objavila je ambiciozan plan ostvarivanja ugljične neutralnosti do 2025. godine. Tvrtka je već desetljeće usmjerena na smanjivanje emisija stakleničkih plinova i na tehnike izdvajanja i pohrane ugljičnog dioksida, a prema prvobitnom planu ugljična neutralnost trebala je biti postignuta tek 2030. godine. 


Gotovo 100% energije iz obnovljivih izvora

Landsvirkjun danas upravlja s 18 elektrana na Islandu, od čega je 15 hidroelektrana ukupne snage oko 2 GW, dok ostatak čine geotermalne elektrane i vjetroelektrane. Kako se zbog toga 99% energije proizvodi u postrojenjma na obnovljive izvore, ne čudi što je rok za postizanje ugljične neutralnosti pomaknut za 2025. godinu.  


Neizravne emisije iz geotermalne elektrane

Jedan od najvećih uzročnika emisija CO2 na Islandu je geotermalna elektrana! Riječ je o GTE Krafla, no pri tome ne radi o izravnim emisijama, iz same proizvodnje energije. Zbog toga je razrađen plan smanjivanja emisija za 22 000 t ekvivalenta CO2 godišnje, što će se ostvariti prelaskom svih vozila i opreme elektrane na pogon na obnovljive izvore. 

Isto tako, tvrtka će smanjiti emisije iz prometa svojih vozila za 30%, objavio je američki hidroenergetski portal 'HydroReview'.