Italija će reducirati izdašne subvencije za obnovljive izvore nakon što je 2011. godine zbog njih došlo do velikog razvoja proizvodnje iz Sunčeve energije. Očekuje se da će se subvencije spustiti na prosječne razine ostalih zemalja u Europi. Ta najava dolazi samo dan nakon što se čelnik talijanske energetske tvrtke Enel požalio da velike subvencije za obnovljive izvore štete tradicionalnim proizvođačima. Uz to, velik razvoj primjene obnovljivih izvora, prije svega Sunčeve i energije vjetra,  u kombinaciji sa stagnacijom potrošnje otežava pokrivanje proizvodnih troškova konvencionalnih sustava i prijeti njihovom daljnjem radu. Problem je nastao jer su velike tvrtke uložile mnogo u tradicionalne elektrane da podignu razinu njihove proizvodnje, što se sada pokazuje nepotrebnim s obzirom na rast proizvodnje iz Sunca i vjetra, koji zajedno imaju 26% udjela u proizvodnji struje u Italiji. 
Ukupna snaga postrojenja na obnovljive izvore u Italiji iznosi 41 GW, a ukupna proizvodnja struje doseže 84 000 GW h, za što se dobilo 10,7 mlrd. dolara subvencija. To pomaže da se Italija brzo približava cilju da proizvodi 29,4% struje iz obnovljivih izvora. Uz to, 2011. godine su na mrežu priključene fotonaponske elektrane snage čak 9 GW, čime se snaga gotovo učetverostručila i čime je Italija preskočila Njemačka kao vodeću u Europi u tom području. 
Međutim, procjene govore da bi sadašnje subvencije dosegnule u idućih 20 godina iznos od 59 mlrd. dolara samo za Sunčevu energiju, zbog čega je talijanska vlada odlučila znatno reducirati subvencije za buduće elektrane na obnovljive izvore, javlja novinska agencija UPI.