Tvrtke wpd europe GmbH iz Bremena i riječki Tekol Teri d.o.o. osnovale su zajedničko društvo VE Krmpote za razvoj projekta vjetroelektrane na lokaciji Ruševo – Krmpotsko iznad Novog Vinodolskog. VE Krmpote će imati do 90 MW instalirane snage na širem obuhvatu od 27 kilometara kvadratnih. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 250,000 MWh a ova proizvodnja je dovoljna za podmirenje godišnjih potreba za električnom energijom više od 50,000 hrvatskih kućanstava.

VE Krmpote je poslovanje započela danas potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju s Gradom Novim Vinodolskim u kojem je istaknuta namjera investitora da pri realizaciji projekta vodi računa o interesima i potrebama zajednice te doprinosi gospodarskom razvoju, dok će Grad pružiti podršku ostvarenju investicije koja se procjenjuje na više od 120 milijuna Eura. 

WPD ima četiri elektrane u Hrvatskoj

wpd u Hrvatskoj ima četiri uspješne vjetroelektrane, a ukupno više od 4,500 MW instalirane snage u dvadeset država. Gradonačelnik Piškulić je u svom obraćanju istaknuo zadovoljstvo dolaskom wpd-a kao strateškog partnera te naglasio kako će Grad podržavati razvoj ove vjetroelektrane. Andreas Chollet, koji je u aktivnosti wpd-a u Hrvatskoj uključen gotovo dva desetljeća, je također govorio na hrvatskom te naglasio kako je wpd-ovo iskustvo ovdje pozitivno, a projekt u Novom Vinodolskom vidi kao odličan početak novog razvojnog ciklusa. Direktor wpd Adria Zoran Obradović je predstavio ostale aktivnosti tvrtke u regiji, među kojima se ističe projektni sustav Livno – Grahovo – Knin s više od 1000 MW predviđene instalirane snage. 

Mjerni stup

O dosadašnjem tijeku razvoja projekta je govorio njegov voditelj Milorad Milošević. Posebno značajno je bilo uvrštenje lokacije u prostorne planove Grada i Županije te postavljanje mjernog stupa visine čak 100 metara za potrebe procjene vjetro-potencijala. Mato Markanović je zaključio kako je pronalazak strateškog partnera bio logičan korak prema realizaciji projekta, a činjenica da je to wpd je potvrdila ugled i značaj njegove tvrtke koja ima bogato međunarodno iskustvo i uspijeva odoljeti izazovima vremena. 

Ugovor o osnivanju VE Krmpote su potpisali Andreas Chollet, prokurist wpd europe i Mato Markanović, savjetnik za razvoj Tekol Terija. Memorandum o razumijevanju su potpisali gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i predsjednik uprave VE Krmpote Zoran Obradović, koji je ujedno direktor wpd Adria, regionalne podružnice njemačkog developera i svjetskog lidera u razvoju vjetroelektrana.