Tvrtka Yellow Door Energy iz UAE-a osigurala je 31,2 mil. dolara za razvoj projekata primjene Sunčeve energije u Jordanu. Po 10,6 mil. dolara pri tome potječu i od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Njemačkog društva za investicije i razvoj (DEG), a u projektu s 1,5 mil. dolara sudjeluje i Španjolska, koja će pružati i tehničku podršku.

Tim će se sredstvima izgraditi osam sunčanih elektrana ukupne snage 48,3 MW. Time će se ujedno, u usporedbi s proizvodnjom električne energije u postrojenjima na fosilne gorive, ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida smanjiti za 49 000 t godišnje. Fotonaponski moduli pri tome će biti postavljeni na krovovima objekata jordanskog telekomunikacijskog operatora Umniah i trgovačkih lanaca Carrefour, Safeway, Taj Mahal i Classic Fashion, a proizvedena energija isporučivat će se u javnu elektroenergetski mrežu.

Do sada je Yellow Door Energy uspješno izveo projekte sunčanih elektrana u UAE-u, Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Pakistanu, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.