Talijanska energetska skupina Enel u pogon je pustila dvije nove američke vjetroelektrane ukupne enage 318 MW. Radi se o prvoj fazi projekta VE Roadrunner u Teksasu, snage 318 MW i o prvoj fazi VE Whtney Hill u Illinoisu, snage 66 MW. Uz to, nedavno je u pogon puštena i VE High Lonesome, također u Teksasu, i to sa snagom 450 MW pa se ukupna novoinstalirana snaga vjetroelektrana talijanskog diva u SAD-u dosegnula čak 800 MW. 

Sve te projekte ostvaruje Enelova američka podružnica Enel Green Power North America. Pri tome će ukupna snaga VE Roadrunner, kada bude dovršena potkraj 2020. godine, iznositi 497 MW. Od toga će 65 MW, na osnovi dugoročnog ugovora o kupnji energije (PPA) biti namijenjeno za poznatog proizvođača čokolada (Milka i sl.), tvrtku Mondelez, a 70 MW za tvrtku Clorox, proizvođača sredstava za čišćenje.

No, to nije sve jer Enel Green Power u Sjevernoj Americi gradi još pet vjetroenergetskih postrojenja. Od toga su u SAD-u VE White Cloud u Missouriju, snage 236,5 MW, VE Aurora u Sjevernoj Dakoti, snage 299 MW i proširenje VE High Lonesome u Teksasu za 50 MW, a tu su još dvije elektrane u Kanadi: VE Riverview snage 105 MW i VE Castle Rock Ridge II snage 29,4 MW, pri čemu se obje nalaze u pokrajini Alberti. Sva ta postrojenja u pogon bi trebala biti puštena do kraja 2020. godine, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.