Poljska elektroenergetska tvrtka PGE najavila je gradnju novog sustava za pohranu energije u sklopu hidroenergetskog sustava Żarnowiec. Ukupni kapacitet pohrane iznosit će 820 MW h, čime će se ujedno povećati kapacitet postojeće crpne (reverzibilne) hidroelektrane koja je dio sustava Żarnowiec. Istodobno je riječ o jednom od najvećih projekata te vrste u Europi.

Za projekt je PGE ishodovao sve potrebne dozvole i sada kreće s prijavama na financiranje iz europskih fondova, ali i traži dodatne ulagače u projekt. Postrojenje bi se tako trebalo sastojati od postojeće CHE Żarnowiec snage 716 MW i novoizgrađenog sustava za baterijsku pohranu energije, čime će ukupna snaga takvog, hibridnog sustava dosegnuti 921 MW. Time će se omogućiti opskrba električnom energijom za čak 200 000 poljskih kućanstava bez ikakvog drugog izvora napajanja u vremenu od najmanje 5 h, a ujedno i sve više tražene usluge uravnotežavanja poljskog elektroenergetskog sustava, na koji se priključuje sve više postrojenja na obnovljive izvore energije. 

Sve je to u skladu s PGE-ovim strateškim planom o ostvarivanju čak 800 MW snage u postrojenjima za pohranu energije u Poljskoj do 2030. godine. Time će se olakšati priključivanje novih postrojenja na obnovljive izvore na poljskih EES, ostvariti sigurnost opskrbe i stabilnost cijelog EES-a.

Hidroenergetski sustav Żarnowiec smješten je na istoimenom jezeru na području Pomorskog vojvodstva, pri čemu se jezero koristi kao donji akumulacijski bazen. Gornji je pak bazen ostvaren stvaranjem umjetnog jezera Czymanowo na obližnjoj visoravni, objavio je energetski portal 'Power Engineering International'.