Posljednja njemačka aukcija za vjetroelektrane na kopnu samo je neznatno podbacila s dodijeljenih 769 MW od 825 MW, kolika je bila kvota, što je najveći volumen u gotovo tri godine, objavio je u ponedjeljak regulator mreže BNetzA. Otprilike 86 vjetroelektrana dodijeljene su subvencije s prosječnom kliznom premijom od 61,10 eur/MWh, što je malo ispod maksimalne dopuštene ponude od 62 eur/MWh. 

Od ukupnog broja, 268 MW dodijeljeno je projektima u takozvanoj zoni zasićenja mreže sjeverne Njemačke, za kojom je vladao velik interes. Posljednji natječaj za vjetar na kopnu s kvotom od 367 MW održat će se do 1. prosinca. 

Od 2017. godine 14 od 16 natječaja kvote za vjetar na kopnu poništeno je zbog drastičnog usporavanja odobravanja projekata. Povećano sudjelovanje na natječajima signalizira skromni napredak u realizaciji tih projekata. Dozvole su na putu da dosegnu maksimum u zadnje četiri godine, a u prvih devet mjeseci dozvoljeno je više od 2 GW novih projekata, priopćilo je udruženje vjetroelektrana BWE na temelju izvještaja konzultantske organizacije FA Wind a Land. 

Problemi za vjetroelektrane na kopnu

Prema konzultantima, samo je u rujnu zabilježeno je dopuštenje za više od 400 MW kapaciteta, a 2020. potencijalno može doseći 2,7 GW u odnosu na 1,9 GW u 2019. Vlada pokušava riješiti probleme prihvaćanja vjetroelektrana od strane lokalnih zajednica na različite načine, uključujući plaćanje investitora zajednicama u kojima se projekti realiziraju, kao i promjene zakona o planiranju, uključujući prethodno predložena nacionalna pravila o udaljenosti objekata od smještaja vjetroagregata

RWE je na natječaju osvojio 16 MW i planira uložiti milijardu eura (1,2 milijarde dolara) u njemački vjetar (uključujući i priobalne elektrane) tijekom sljedeće tri godine, rekla je čelnica RWE Renewables Anja-Isabell Dotzenrath. Najveći njemački proizvođač električne energije rukovodis s oko 600 MW VE na kopnu od ukupno 54 GW, objavio je SP Global. 

Mali fotonapon - veliki interes

U međuvremenu je natječaj za solarnu energiju s kvotom od 150 MW imao jako velik odaziv, a 393 MW projekata nadmetalo se za premium tarife. Trideset projekata sa 103 MW snage nagrađeno je s prosječnom cijenom koja je blago porasla na 52,3 eur/MWh. Sljedeći natječaj za solarnu energiju s rokom do 1. prosinca ima kvotu od 257 MW, dok u natječaju za otvorene tehnologije s kvotom od 200 MW planiran za studeni, dominira solar. 

Njemačka je planirala ponuditi 6,5 GW kopnenog vjetra/fotonapona na 18 aukcija 2020. godine, a dosad je dodijeljeno nekih 4 GW, od čega je 2,5 GW na kopnu. Dodijeljena snaga VE na kopnu za 2020. već premašuju dodijeljene snage u 2019. i 2018., s 2021. količinama koje bi se potencijalno povećale na 4,5 GW kako bi se nadoknadilo "umirovljenje" turbina prve generacije od siječnja, dok će 16 GW ostati bez 20-godišnjih ugovora o subvenciji do 2025. godine.