Karlovačka tvrtka Geotermika povukla je sredstva koja će omogućiti značajan korak u zasad još uvijek futurističkom projektu priključivanja sustava Gradske toplane na grijanje iz vlastitih geotermalnih izvora tople vode. Kako je četvrtak u gradskoj upravi predstavio direktor Geotermike Vlatko Kovačić, za ovaj projekt stiglo je 5,6 milijuna kuna kroz projekt "Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu". 

Izdašni donator je norveški fond EEA, a partner na projektu uz Grad Karlovac je ISOR Island. Udio bespovratnih sredstava je gotovo 67 posto, dok će Grad sufinancirati projekt s 1,9 milijuna kuna. "Krećemo u izradu pilot projekta s ciljem povećanja kapaciteta za proizvodnju i korištenje toplinske energije iz geotermalne energije na području Grada Karlovca. Cilj je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KAGT-1, što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije", rekao je direktor Kovačić, piše KAportal. 

Istražna bušotina u predgrađu

Kako pojašnjava, radi se o lokaciji nadomak grada, kod ceste D-36 koja vodi prema prigradskom naselju Rečica. Geotermika će ovim ostvariti preduvjete za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1), a sredstva za njezino financiranje također namjerava namaknuti iz fondova. Usred globalne energetske krize ovakav projekt je itekako "na cijeni", pa treba vidjeti kako će se odvijati, no svakako, ako se utvrdi isplativost geotermalnih izvora u predgrađu, ima odličnu perspektivu. 

Uvođenje obnovljivih izvora energije doprinijeti će sigurnosti i diversifikaciji energetske opskrbe grada, povećati će se udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora i omogućiti uspješna transformaciju grada u ekološki održivo područje, kaže Kovačić. „Projekt Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1 financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška putem bespovratnih sredstava EPG-a i Norveških bespovratnih sredstava za razdoblje 2014.do 2021. godina. "Zajedno za zelenu, konkurentnu i uključivu Europu”.
power and energy masters