Američko Ministarstvo trgovine je uvelo posebne naknade na uvoz dijela kineskih fotonaponskih ćelija zbog navodnih ilegalnih financijskih subvencija kineske vlade. Naknade se moraju platiti u gotovini pri uvozu FN ćelija od kristalnog silicija, bez obzira jesu li ili ne ugrađene u module. Odluka se odnosi na ćelije proizvedene u zadnjih 90 dana.  
Američka solarna tvrtka Solyndra, koja je dobila 535 mil. dolara kredita i državnih garancija od američke vlade prije odlaska u stečaj, tvrdi da se nije mogla nositi s jeftinim kineskim proizvodima. Američka istraga je ustanovila da solarne tvrtke u Kini dobivaju nezakonite subvencije od najmanje 2,9%. Konačna odluka o posebnoj naknadi bit će donesena u lipnju 2012. godine, kada se utvrdi ugrožavaju li zaista kineski proizvodi američku industriju. 
Neki tržišni analitičari drže da ni garancije za Solyndru nisu sasvim legalne te da odluku o posebnim naknadama treba promatrati u svjetlu općeg zatezanja odnosa s Kinom zbog odnosa oprema iranskoj krizi, javlja novinska agencija UPI.