Američki su znanstvenici napravili važan korak prema isplativoj fuziji, piše Tportal. Fuzija je pak spajanje lakših atoma u teže, primjerice vodika u helij. Ona je izvor energije Sunca a teško ju je kontrolirati u laboratorijskim i industrijskim uvjetima jer su za njezino održavanje potrebni uvjeti kakvi vladaju na Suncu – ekstremno visok tlak i temperatura. Zbog toga je tehnologija u kojoj će fuzija davati više energije nego što je u nju uloženo sveti gral čiste energije za kojim znanstvenici tragaju već desetljećima. 
U svojim eksperimentima američki je tim moćnim suvremenim laserima sabio malene količine goriva tako da je ono postalo gušće i toplije od Sunca. Laseri su ispalili svoje zrake u zlatnu kapsulu u kojoj se nalazila šuplja plastična kuglica promjera dva milimetra. U kuglici je gorivo raspoređeno po šupljini u premazu tankom poput ljudske kose. Kada su zrake lasera prodrle u zlatnu kapsulu, potaknule su njezine stjenke da emitiraju rendgenske zrake koje su zagrijale kuglicu i u njoj uzrokovale žestoku imploziju. Ekstremni uvjeti izazvali su djelomičnu fuziju goriva, mješavine izotopa vodika koji se zovu deuterij i tricij. Znanstvenici ističu da za sada još uvijek nisu uspjeli proizvesti više energije nego što je potrošeno u cijelom procesu. 
Laseri u eksperimentu ispaljuju energiju od oko dva megadžula što je ekvivalent energije koju oslobađaju dva standardna štapina dinamita. No od te silne energije samo djelić stiže do nuklearnog goriva. Prema radu predstavljenom u novom broju časopisa Nature fuzija je oslobodila mnogo manju energiju od oko 17 kilodžula. Unatoč tome ovo je značajan uspjeh jer su stručnjaci po prvi puta uspjeli postići da je energija koja je stigla do goriva i pokrenula njegovu fuziju, tzv. energija paljenja, čak dvostruko manja od energije koja je oslobođena u fuziji. 
Isti je tim već ranije proveo slične eksperimente. Međutim do sada su im se kuglice s gorivom uvijek deformirale tako da se nisu dovoljno zagrijale. U novim eksperimentima američki su stručnjaci uspjeli postići veću kontrolu nad implozijom čime su veći dio laserske energije pretvorili u zagrijavanje goriva. Put do komercijalno isplative nuklearne fuzije još uvijek je dug. Naime, fuzija bi morala stvarati stotinama puta više energije kako bi sama sebe održavala i pritom proizvodila još i višak energije. No znanstvenici će sada moći bolje istraživati inercijalnu fuziju u laboratorijskim uvjetima, piše Tportal.