Na godinama napuštenoj drvenoj kućici usred dječjeg igrališta pokraj Boćarskog doma u Zagrebu nedavno je osvanuo neobičan natpis. Vjerovali ili ne, na kućici sada stoji natpis (prije par tjedana ga sigurno nije bilo!) da se radi o geotermalnoj bušotini Sava-1 i da je njezina namjena mjerna, utisna i proizvodna! Kao investitor u projekt navodi se tvrtka GPC Instrumentation Process, a malo dalje od tog natpisa stoji i za slične projekte i postrojenja uobičajena pločica sa naznačenim obvezama vezanima uz propise iz područja zaštite na radu (e, sad, koliko će se tko toga moći pridržavati usred dječjeg igrališta, ostaje otvoreno pitanje).

Na internetskim stranicama tvrtke GPC Instrumentation Process može se pronaći da se radi o francuskoj tvrtki sa sjedištem u Parizu koja ima svoju podružnicu u Hrvatskoj, sa sjedištem u Zagrebu. Isto tako, može se pronaći da je njezin direktor Željko Jurilj, koji pak ima isto prezime kao poznati sportaš Dragan Jurilj koji je bio jedan od začetnika projekta GTE Velika 1 kod Bjelovara, prve hrvatske geotermalne elektrane, ali i još nekoliko zanimljivih projekata za iskorištavanje obnovljivih izvora. Također stoji da se radi o tvrtki koja širom svijeta sudjeluje u raznim projektima vezanima uz geotermalnu energiju.   

Kao autor ovog priloga godinama sam gledao tu kućicu i uvijek sam se pitao čemu ona služi. Pretpostavio sam da služi za odlaganje alata za održavanje parka, no zanimljivo je da nije imala nikakva vrata ni bilo kakav drugi otvor. Nikada mi nije palo na pamet pogledati kroz neku od pukotina u drvenim stijenkama, no jednostavnim pogledom moglo bi se zaključiti da se radi o nekakvoj instalaciji povezanoj s vodom. Doista, sve je tu (koliko se može vidjeti): cijevi, ventili, a sve to najvećim dijelom zahrđalo, prekriveno naslagama prašine i paučinom. Valja se stoga nadati da će kućica uskoro dobiti namjenu za koju je očito jednom bila zamišljena i da će Zagreb dobiti novi obnovljivi izvor energije.