U sjedištu OTP banke u Splitu danas je potpisan Ugovor o kreditiranju izgradnje sunčane elektrane Koljane. Ugovor su potpisali Ante Kojundžić, direktor tvrtke Eurotim eko, Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke i Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON Hrvatske

"Tvrtka Eurotim je svoj 31. rođendan proslavila na jedinstven način. Naime, na datum osnutka tvrtke, 15. ožujka 1991., 31 godinu kasnije, izvršena je prijava gradilišta čime je i službeno počela gradnja SE Koljane. Radove izvode E.ON Solar i Eurotim, uz angažiranje lokalnih kooperanata", istaknuo je Kojundžić. 

Elektrana se nalazi na području Vrlike, nedaleko od Peručkog jezera na površini od 13 hektara. Snaga elektrane je 8.593 kW, a godišnja proizvodnja oko 11.500.000 kW h, što predstavlja godišnje potrebe za približno 3.000 kućanstava. 

Ukupnu proizvodnju će otkupljivati tvrtka E.ON Energija, priopćeno je iz agencije 404.

 

Održivi razvoj 

Gradnju elektrane su poduprle i lokalne vlasti Vrlike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske šume, Splitsko-dalmatinska županija, HAMAG-BICRO te HEP ODS - koji je izradio dokumentaciju te raspisao javnu nabavu za gradnju susretnog postrojenja koje omogućava brz i kvalitetan pristup mreži na samoj lokaciji. 

Važnost ovog projekta izgradnje prepoznali su OTP banka i HAMAG-BICRO koji sudjeluju u financiranju. Izgradnja, kao i prodaja električne energije nisu sufinancirani iz proračuna ili fondova EU-a, već isključivo komercijalnim izvorima. 

"Ponosan sam što smo upravo mi u OTP banci dobili priliku financirati projekt komercijalne sunčane elektrane jer smo banka koja želi jačati svoja ulaganja u obnovljive izvore. Prva smo banka u Hrvatskoj koja je na svojim poslovnim zgradama već skoro prije cijelog desetljeća instalirala vlastite fotonaponske sustave i proizvodimo energiju za svoje potrebe. Predani smo održivom razvoju i ulažemo značajne napore u integraciju ESG kriterija u sve segmente našeg poslovanja", izjavio je Balázs Békeffy.

 

Zahtjevnost terena 

"HAMAG svojim djelovanjem i aktivnostima želi pridonijeti pozitivnim nastojanjima naših poduzetnika. Mislim da upravo podržavajući ovaj projekt u sinergiji s OTP bankom potvrđujemo našu misiju, jer ne samo da podržavamo naše poduzetnike nego stvaramo temelje zelene budućnosti Hrvatske", rekla je Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG – BICRO-a. 

"Kako je pred nama jedna od neizvjesnijih zima u posljednjih nekoliko desetljeća, očekuje se da će tranzicija kompanija još snažnije ići u smjeru postavljanja poslovanja otpornog na vanjske utjecaje. Dio toga svakako je i energetska neovisnost kao i prelazak na obnovljive izvore, koji su postali najviši prioritet. Projekt SE Koljane trenutno je najveći komercijalni projekt koji imamo u izgradnji, gdje prema modelu financiranja imamo suvlasnički udio na određeni rok. Ovo je ujedno i jedan od složenijih projekata na našem tržištu gdje smo zbog zahtjevnosti terena morali pristupiti složenijem projektiranju i optimizaciji same izvedbe", kazao je Andreas Rörig

Završetak gradnje i puštanje u rad SE Koljane je predviđeno sredinom 2023. godine. 

Osim te elektrane, na istoj lokaciji u procesu izdavanja građevinske dozvole je i druga sunčana elektrana Derven snage četiri MW, čiji se završetak očekuje za dvije do tri godine.

power and energy masters