Europska investicijska banka (EIB) odobrila je kreditnu liniju u iznosu od 350 milijuna eura konzorciju koji čine tvrtke EDF Renouvelables, Enbridge i WPD za sufinanciranje gradnje pučinske (offshore) vjetroelektrane u općini Courseulles-sur-Mer na sjeverozapadu Francuske

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je dvije milijarde eura, a uključuje izgradnju 64 vjetroagregata koji će se nalaziti približno 10 kilometara od francuske obale. Snaga ove pučinske vjetroelektrane iznosit će 450 MW, javlja EIB. Prema očekivanjima, s radom bi trebala krenuti u 2024. godini.

 

Čista energija 

Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni rekao je kako Plan ulaganja za Europu podupire izgradnju te nove pučinske vjetroelektrane u Francuskoj. 

"Ovaj projekt će pružiti čistu energiju za oko 630 tisuća ljudi i u tom će procesu stvoriti više od tisuću radnih mjesta", izjavio je, dodajući kako je to još jedan korak prema postizanju cilja klimatske neutralnosti do 2050. godine. 

"Ovo je drugo financiranje pučinske vjetroelektrane u Normandiji u Francuskoj potvrđujući kako se ubrzava naša transformacija u klimatsku banku EU-a", rekao je potpredsjednik EIB-a Ambroise Fayolle.