Ekonomist Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu u predavanju na konferenciji Izazovi današnjice upozorio je na sve veći teret koji poticanje obnovljivih izvora energije stavlja na potrošače električne energije. U 11 godina do 2016. povlaštenim potrošačima isplaćeno je 1,5 milijardi kuna, no samo lani već je isplaćeno 2,17 milijardi kuna ili 0,6% BDP-a. Za usporedbu, povlašteni proizvođači dobiju godišnje poticaja onoliko koliko bi težilo smanjenje PDV-a s 25% na 24%, od čega će Vlada vjerojatno odustati. 

Lovrinčević je kazao da bi država i HROTE trebali provesti 'screening' jesu li sklopljeni ugovori raskidivi, jer je cijena kWh iz vjetroelektrana dvostruko viša od tržišne, dok je kod drugih izvora ta razlika još i veća - iz solara tri puta Tehnologija je napredovala pa VE od 2020. više neće trebati poticati kako bi bile profitabilne, kao i solarne elektrane. Lovrinčević je naglasio da će u idućih desetak godina povlaštenim proizvođačima biti podijeljeno između 13 i 14 milijardi kuna na potpore. 

"Djelomice je to lobistička priča, a dijelom manjak strateškog razmišljanja u zemlji koja zadovoljava minimalnu proizvodnju iz OIE. To je zasigurno dugoročno loša financijska odluka koja se mjeri u milijardama kuna dok se istodobno razgovara o nekoliko stotina milijuna kuna sinidkalnih zajtjeva", smatra Lovrinčević, piše Poslovni.