Vlada Republike Srpske prošli tjedan je dala suglasnost za novu Odluku o visini naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i učinkovite kogeneracije koju je u studenom donijela Regulatorna komisija za energetiku RS-a. 

Ovom odlukom je značajno smanjena jedinična naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i učinkovite kogeneracije. Naknada je, izvijestilo je Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a, smanjena s dosadašnjih 0,0075 KM za kW h na 0,0064 KM za kW h. 


Energetska zajednica 

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić koncem prošlog tjedna je istaknuo kako je riječ o smanjenju od oko 15 posto. 

Također, dodao je kako je poticanje proizvodnje 'zelene' energije' iz obnovljivih izvora dio europske politike u kojoj sudjeluje i RS potpisavši Ugovor o osnivanju Energetske zajednice i pristupivši Energetskoj zajednici Europe. 

S obzirom na to da se nova odluka primjenjuje od 1. siječnja 2021., računi građana će od tada imati manju stavku koja se prikazuje kao naknada za obnovljive izvore.