Europska unija treba poduzeti značajne mjere kako bi proizvela više električne energije iz vjetra i Sunca te ispunila svoje ciljeve na području obnovljivih izvora, navodi se u novom izvješću Europskog revizorskog suda. Premda energija dobivena iz vjetra i Sunca bilježi snažan rast od 2005., on usporava od 2014. godine. Stoga bi EK trebala potaknuti članice Europske unije za daljnji razvoj obnovljivih izvora. A to se može učiniti dodjelom dodatnih sredstava za nove kapacitete i, među ostalim, promicanjem sudjelovanja građana. 

Smanjenje troškova

Istodobno, revizori upozoravaju kako će se polovica država članica suočiti s značajnim izazovima u ispunjavanju svojih ciljeva za obnovljive izvore za 2020. godinu. 

Nadalje, u izvješću se ističe kako vjetar i Sunčeve elektrane trenutačno čine najveći udio obnovljive energije u proizvodnji električne, a smanjenje troškova čini ih sve konkurentnijima fosilnim gorivima.

"Članice Europske unije poticale su ulaganja u energiju vjetra i Sunca, ali način na koji su smanjile te poticaje odvratio je potencijalne ulagače i usporio implementaciju takvih projekata", rekao je George Pufan, član Europskog revizorskog suda odgovoran za izvješće.