U Dubrovniku je ovaj tjedan održana prva u nizu konferencija predstavljanja projekta 'Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku'. Vrijednost tog projekta financiranog u sklopu programa 'Energija i klimatske promjene' u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. je gotovo 1,5 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1,2 milijuna eura. 

Tim ulaganjem predviđena je rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija loživog ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom, kao stabilnog i pouzdanog toplinskog izvora i ponora, objavljeno je na stranicama Grada Dubrovnika.

"Mi u Gradu Dubrovniku svjesni smo brojnih izazova, vremena u kojem živimo ali i snažnog rasta cijena energenata. Zahvalu u ovoj prilici želim uputiti Vladi na činjenici da je posebno za potrebe javnih ustanova ograničila cijene energenata. Unatoč tome, i dalje je sveprisutan utjecaj troškova energenata na sve javne zgrade, a ovdje danas konkretno govorimo o jednom sportskom objektu, bazenu gdje godišnje otprilike trošimo milijun kuna sredstava koje ćemo primjenom ovog sustava zapravo uštedjeti. Tako će preraspodjelom sredstava dubrovački sport i djeca imati milijun kuna više. Ovaj će se iznos preusmjeriti na jednu drugu stavku korisnu i potrebne za daljnji razvoj sporta u gradu. Usto, postići ćemo značajne uštede i unaprijediti sportsku infrastrukturu", istaknuo je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Inače, nositelj projekta je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP).

power and energy masters