Potpisivanjem ugovora s Gradom Križevcima, Zelena energetska zadruga (ZEZ) je pokrenula prvu kampanju grupnog ulaganja u obnovljive izvore energije u Hrvatskoj pod nazivom “Križevački sunčani krovovi”. Građanima je ponuđena mogućnost da vlastitim sredstvima sudjeluju u financiranju sunčane elektrane, te da ostvare povrat ulaganja uvećan za kamatu u iznosu od 4.5% godišnje. Na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka u vlasništvu Grada, u Križevcima će uskoro biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW, koja će se po prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog povratiti s kamatama.
Potrebno je zadružno ulaganje 230.000 kn, a bruto godišnja kamata iznosi 4,5%, kažu u ZEZ-u.  “Zadruga će primati naknadu od ušteda potrošnje električne energije ostvarenih radom sunčane elektrane. Ista naknada će se koristiti za povrat zajma s kamatom svim ulagačima”, objašnjava Ivan Zoković, voditelj projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu. Ipak, poručuju ZEZ-ovci, primarni cilj nije samo prikupiti novac za elektranu. Ponude pojedinaca da financiraju veći dio investicije odbijene su jer je ulog maksimalno 10 000 kn.

“Važno nam je da svaki projekt dobije primarno podršku lokalne zajednice, koja će na kraju najviše od toga i profitirati. Tako je stvar zamišljena. U ovoj računici nitko ne gubi, a za nove naraštaje ostaju izvori čiste energije. Zbog toga smo odlučili da Križevčani dobiju prednost i da minimalno za 20% iznosa od ukupno potrebnih 230 000 kn ulagači budu iz Križevaca i okolice“, poručila je Hajdana Rukavina, voditeljica kampanje (ZEZ).

"Ne mogu opisati svoje zadovoljstvo što postajemo prvi grad u Hrvatskoj koji će postaviti sunčanu elektranu na krovu Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci financiranu grupnim ulaganjem građana po principu mikro zajmova. Ovo je smjer u kojem grad želi ići prema obnovljivim izvorima energije i jedna od aktivnosti koja se tiče energetske obnove", istaknuo je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn. Modelom grupnog ulaganja otvara se mogućnost da članovi lokalne zajednice mogu već s minimalnim ulogom od tisuću kuna vlastitim doprinosom izgraditi elektranu koja će nakon 10 godina nakon povrata investicije ostati u vlasništvu Grada kao nasljedstvo za buduće generacije. Ulaganjem u sunčanu elektranu građani ostvaru bolju kamatnu od oročene štednje u banci. “Ulaganjem u zelenu energiju građani sami stvaraju i potiču dobru i solidarnu ekonomiju jer novac ostaje u lokalnoj zajednici i koristi društvenom i ekološkom razvoju. Ovaj poslovni model koji se bazira na zadružnom financiranju putem mikrozajmova se može replicirati i na drugim objektima javne namjene”, naglašava Zoran Kordić, upravitelj ZEZ-a.