Tvrtka Emirates Electricity and Water Company (EWEC) objavila je da je Noor Abu Dhabi, najveća neovisna solarna elektrana na svijetu, počela s radom. Elektrana se sastoji od više od 3,2 milijuna solarnih panela, na površini od osam četvornih kilometara, a osim svoje veličine, također je postavila rekord u svjetskoj najkonkurentnijoj tarifi, od samo 2,4 američka centa/kWh. Godišnje proizvodnja trebala bi zadovoljiti potrebe 90.000 ljudi. 

Manje emisije

Fotonaponska elektrana, koje se nalazi u Sweihanu u Abu Dhabiju, ima snagu od čak 1.177MW, a zajednički je pothvat između Abu Dhabi Power Corporation i kineskog Jinko Solar Holdinga te japanske korporacije Marubeni. Fotonaponska elektrana vrijedna 871 milijun dolara omogućit će Emiratima da povećaju proizvodnju obnovljive energije, čime će se nadoknaditi emisija ugljičnog dioksida za milijun tona godišnje, što je jednako uklanjanju 200.000 automobila s ulice, jer regija tada manje oslanja na prirodni plin. To je dio strategije Emirata za 2050. koji želi 50% obnovljive energije u ukupnom energetskom miksu te smanjivanje ugljičnog otiska za 70%. 

Za usporedbu, najveći fotonaponski projekt u SAD-u naziva se Solar Star i nalazi se u Rosamundu u Kaliforniji, a sastoji se od 1,7 milijuna panela snage 579 MW.