Kineska državna elektroprijenosna tvrtka State Grid Corporation of China objavila je kako je s radom počela CHE Fengning koja se ujedno smatra najvećom takve vrste na svijetu. Nova kineska hidroelektrana izgrađena je pokraj grada Chengdea u pokrajini Hebei i u narednom će razdoblju poslužiti za osiguravanje električne energije za potrebe XXIV. zimskih olimpijskih igara koje se 4. - 20. veljače održavaju u Pekingu.

S ostvarivanjem tog divovskog projekta započelo se još 2013. godine. Elektrana se sastoji od 12 reverzibilnih generatora (crpki - turbina) pojedinačne snage 300 MW. To znači da ukupna snaga postrojenja doseže 3,6 GW i očekuje se kako će moći proizvoditi 6,612 mlrd. kW h električne energije godišnje, dok će se za crpljenje vode iz mreže uzimati 8,716 mlrd. kW h električne energije godišnje. 

Osim što je po snazi najveća svoje vrste na svijetu, CHE Fengning najveća je i po najvećoj podzemnoj strojarnici na svijetu i čak 190 izvedenih kaverni. Isto tako, to je prva svjetska reverzibilna (crpna) hidroelektrana koja je spojena na fleksibilnu istosmjernu elektroenergetsku mrežu.

U sljedećih mjesec i pol elektrana će svojom proizvodnjom pokrivati potrebe za energijom olimpijskih borilišta i svih popratnih objekata u Pekingu i Zhangjiakouu, gdje će se održavati natjecanja. Očekuje se kako će se njezinim radom ekvivalentne emisije ugljičnog dioksida (u usporedbi s istom proizvodnjom električne energije u termoelektranama na fosilna goriva) u Kini smanjiti za 1,2 mil. t godišnje, a zahvaljujući njezinom radu bit će izbjegnuta primjena 480 000 t ugljena. Inače, elektrana je jedna od pet sličnih projekata koje je State Grid Corporation of China ostvarila u 2021. godini, izvijestio je energetski portal 'Power Engineering International'.