Globalna investicijska kompanija za čistu energiju Quinbrook Infrastructure Partners potpisala je 25-godišnji ugovor o otkupu električne energije s tvrtkom NV Energy. Sporazum je namijenjen razvoju solarne fotonaponske elektrane snage 690 MW koji će biti integriran s 380 MW AC sustavom za baterijsku pohranu u pustinji u okrugu Clark blizu Las Vegasa, Nevada, Sjedinjene američke države. Projekt se razvija na federalnom zemljištu.

Bez baterije ta solarna elektrana je druga po veličini u SAD-u, a prema snazi baterijske pohrane koja ga prati riječ je o za sada jedinstvenom projektu u svijetu. Sustav pod nazivom Gemini Solar + Battery pohranit će više od 1.400 MW energije za potrošače energije u južnoj Nevadi. Integrirana elektrana davat će energiju za više od 400.000 kućanstava a njome će se smanjiti emisije za 1,5 mil. tona godišnje. 

Sustav vrijedan milijardu dolara razvit će se tijekom razdoblja od 18 mjeseci i očekuje se da će biti operativan do kraja 2023. godine. U elektranu će biti integrirano oko 2,5 milijuna solarnih modula, a time će se zaposliti 2.500 ljudi, dok će lokalno gospodarstvo profitirati s 450 mil. USD, prenosi Smart Energy.